"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


13 Mac 2009

Apahal dengan diorang ni?

Dapat berita dari seorang sahabat yang belajar di Indonesia. Dia mengatakan ramai bekas pelajar Johor di Mesir yang sambung pengajian di Indonesia, menyertai Kelab UMNO Medan.

Yang pasti, berita tersebut bukanlah surat layang atau main wayang. Ianya hadir dari sahabat rapatku sendiri yang belajar di sana. Kenapa dan mengapa mereka bertindak demikian hanya mereka sahaja yang tahu.


Sebelum itu kedengaran mereka terutama pelajar perempuan, sudah berpakaian yang tidak menunjukan seorang ustazah, apatah lagi bekas pelajar-pelajar Mesir. Berjubah, berniqab bahkan mahu berchatting dengan bukan mahram pun susah!! Apatah lagi nak cenderung dengan Kelab Jijik di sini iaitu Kelab UMNO!


Benarlah, bahawa hati manusia ini boleh dibolak-balikkan oleh si Pembolak-balik Hati iaitu Allah S.W.T. Mungkin kurangnya berdoa untuk dithabatkan pendirian dan dikuatkan hati pada jalan Allah. Banyak lagi kemungkinan yang boleh kita sebutkan. Namun realitinya inilah yang berlaku, apabila lari dari jemaah Islam.


Ada doa yang sering kita baca:


يا مقلب القلوب ثبت قلوبنا على دينك وطاعتك
"Wahai Pembolak-balik Hati, tetapkahlah hati-hati kami di atas agamaMu dan taat kepadaMu"

Aku nak ingatkan sahabat-sahabat semua supaya jangan lari dari jemaah! Abu Nuaim, al Hakim dan Ibnu Mundah di dalam sanadnya terdapat Ad Diya' Al Moqdisi di dalam kitab Al Mukhdarah hadis daripada Ibnu Umar, Nabi S.A.W bersabda:


لا تجمع هذه الأمة على ضلالة أبدا, وان يد الله مع الجماعة, فالتبعوا السواد الأعظم, فان من شذ شذ في النار
"Sesunguhnya umat ini tidak akan bersepakat di dalam kesesatan buat selama-lamanya. Sesungguhnya pertolongan Allah bersama dengan jemaah, maka ikutilah golongan yang banyak. Sesungguhnya barangsiapa yang mengasingkan daripada jemaah, maka dia mengasingkan dirinya untuk ke neraka"

Peringatan dari Rasulullah S.A.W ini jelas untuk ummatnya supaya berhati-hati, dan sentiasalah thabatkan diri dengan jemaah. Bukan terus dengan mengasingkan diri untuk mencari apa yang disebut habuan dunia. Mungkin mereka yang menyertai Kelab UMNO atau Parti UMNO itu bukanlah atas dasar perjuangan yang jelas. Bahkan bakal merosakan pemikiran, hati budi dan fikrah Islamiyah.

Kepada yang telah pun menyertai Kelab UMNO atau parti UMNO, dinasihatkan supaya kembali ke pangkal jalan, agar akhirat esok saksi-saksi kita senang memberi jawapan di hadapan Allah S.W.T.
Gambar: Harap-harap dapat faham

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai