"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


04 Mac 2009

Krisis Perak: Institusi Raja Bakal Berkubur?

Perlembagaan ciptaan manusia. Itulah realiti yang boleh disimpulkan kepada perlembagaan Malaysia dan negeri-negeri yang bernaung di bawahnya. Ianya tidak statik yang boleh berubah-ubah. Samada berubah mengikut peredaraan semasa atau kehendak penguasa itu sendiri. Terpulang bagi yang menciptanya. Kerana dia yang mencipta perlembagaan itu.

Tidak sama dengan Islam. Islam telah meletakkan asas tauhid dari segenap prinsip perundangan dan perlembagaannya. Meletakkan sesuatu hendaklah pada tempatnya. Itulah keadilan Islam! Tak perlu ragu-ragu, kerana keraguan itu amat merugikan kerana dalam pada masa yang sama Islam menghilangkan keraguan! Bagi mereka yang menjadikan Islam itu pegangan, iktikad, syariat dan cara hidup. Ianya tidaklah sesukar mana untuk diuruskan. Kerana semuanya telah tersedia. Sejak wafatnya Baginda SAW. Baginda SAW telah pun meniggalkan Al Quran dan Sunnahnya sebagai galang ganti setelah belaiu wafat. Wafatnya Baginda SAW menandakan telah sempurnanya Islam.

Di Malaysia yang dahulunya Tanah Melayu bukannya asing dengan perlembagaan Islam. Bahkan Parameswara ada Sultan pertama yang memartabatkan Islam di Tanah Melayu. Kesultanan Melayu Melaka menjadi gemilang ketika perlembagaan Islam didaulatkan. Melaka gagal ketika perlembagaan Islam diperlecehkan.

Menyentuh isntitusi kesultanan dan raja di Malaysia sekarang nampaknya meneruskan kesinambungan kegagalan raja-raja melayu sebelumnya. Krisis politik dan perlembagaan yang sedang berlaku di Perak dek kerana perlembagaan itu diperlecehkan sahaja. Tanpa melihat dengan kerangka padu perlembagaan itu sendiri. Tiada suruhanjaya yang telus untuk memutuskan apakah langkah-langkah demi langkah perlu dilakukan. Pihak Istana Perak yang sepatutnya menjadi payung rakyat, nampak seperti menjadi payung UMNO dan BN. Pihak mahkamah juga menjadi kalut. Mana keputusan yang betul susah untuk dicerminkan segera.

Mungkin kemelut perlembagaan ini menjadi titik-titik kesinambungan yang bakal melihatkan institusi raja di Malaysia bakal dikubur. Ianya bermula dengan era pemerintahan Dr Mahathir semasa membentangkan rang undang-undang akta perlembagaan (pindaan) 1993 pada 18 Januari 1993 yang berjaya membawa usul untuk mengurangkan kuasa raja-raja Melayu. Raja-raja melayu dari dahulu hingga sekarang tidaklah nampak seperti berkuasa. Walaupun ada pada klausa-klausa tertentu peranan yang dimainkan oleh raja-raja melayu, tetapi ianya seperti "besi yang kuat yang tenggelam sahaja di sungai tak timbul-timbul". Apa yang timbul adalah masalah yang sedang berlaku di Perak. Amat memalukan, apatah lagi seperti nampak Timbalan Perdana Menteri yang berkuasa memutuskan. Tanpa perlu membuat sidang dewan kerajaan boleh berubah di luar dewan dengan perkenan Sultan Perak. Tidak nampak daulatnya sultan dan raja-raja melayu kerana dalam hal serius membabitkan kepentingan rakyat seluruhnya, gagal untuk membuat pertimbangan yang baik.

Dalm hal agama Islam yang mana sultan dan raja melayu yang menjadi ketuanya pun sudah cacamarba. Kes-kes cerai berai dah berlonggok di mahkamah. Ini belum lihat usaha penerapan nilai-nilai Islam lagi. Timbul pula Islam Hadhari lagi haru biru.

Sultan dan raja melayu nampak relaks tanpa memikirkan masalah rakyat terbanyak. Elaun dan gaji beratus ribu dibelanjakan rakyat pada mereka. Tinggal di mahligai indah tanpa perlu memikirkan apa yang hendak dimakan esok. Apa yang berlaku pada rakyat yang murtad, rakyat yang dinafikan zakat, rakyat dipermain dan diperbodohkan kerajaan yang diperkenan mereka, dan segala yang melibatkan "payung negara" nampak kurang diambil endah. Jika nampak pun semasa titah ucapan merasmikan sidang parlimen atau dewan undangan negeri atau ucapan-ucapan perasmian. Nak juga impikan sultan dan raja merelakan istana ditempatkan rakyat-rakyat yang ditimpa bencana berteduh. Jika panjang umur ini diperlihatkan begitu, syukur kepada Allah tak terhingga.

Ingatlah wahai sultan dan raja melayu! Kelak di padang Mahsyar, kita semua sebaris. Insaf dan lakukanlah yang terbaik untuk agama dan rakyat! Jika mahu kekalkan institusi ini!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai