"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


22 Mac 2009

Nizar Calon Pilihan Pengunjung Kalami

Polling yang dijalankan oleh blog ini menunjukan mejoriti pengunjung memilih Dato Seri Muhammad Nizar Jamaluddin (DS Nizar) sebagai calon bagi kerusi parlimen P059 Bukit Gantang. Tetapi bukanlah mejoriti besar yang memilih DS Nizar. Pilihanraya P059 ini menunjukkan Pas Negeri Perak tidak ketandusan pemimpin yang layak untuk bertanding di kerusi tersebut. Antara calon-calon Pas yang pernah bertanding di kerusi tersebut ialah Ustaz Azizan Mohamed Desa, Allahyarham Roslan Shaharm dan Dr Lo'Lo' Hj Ghazali. Sejak tahun 1990 kerusi tersebut dimenangi oleh UMNO-BN sehingga tahun 2008 lalu dimenangi oleh Allahyarham Roslan Shaharum.


Rekod menunjukan bahawa bukan mudah pembang
kang untuk menang, kerana sepanjang beberapa pilihanraya sejak tahun 1990 hanya sekitar 40 peratus sahaja pengundi yang memihak kepada pembangkang walaupun pada tahun kritikal iaitu 1999. Hanya tsunami politik yang berlaku selepas tahun 2004 seterusnya memberi kesan yang baik kepada pembangkang pada pilihanraya umum 2008.

Namun pasca PRU 2008 yang merubah terus landskap politik di Malaysia menunjukan tidak sunyi dengan beberapa lagi siri pilihanraya kecil, dan pilihanraya tersebut kesemuanya dimenangi oleh pembangkang. Namun tidak mustahil pilihnaraya di "2 bukit dan 1 batang" nanti dimenangi oleh pembangkang. Melihat trend pengundi sekarang yang cenderung kepada pembangkang.

Saya melihat ketiga-tiga kerusi ini adalah kerusi ujian sebenar kepada pihak Pakatan Rakyat dan terutama Barisan Nasional. Kerana suasana dan keadaan politik sekarang agak berbeza momentumnya yang tidak seperti sebelum ini. Melihat kepada siri melompat yang berlaku di Negeri Perak setidak-tidaknya memberi kesan kepada Pakatan Rakyat, terutama Parti Keadilan Rakyat. Tetapi berbeza dengan Parti Islam SeMalaysia yang dilihat sedang on-track meniti puncak. Saya menganggap Pas satu-satunya parti yang menjadi perhatian, dalam negara atau luar negara. Apa yang berlaku di Perak boleh memberi kelebihan yang lebih baik kepada Pas. Isu derhaka tidak menjadi isu besar sekarang. Kita bukan duduk zaman Hang Tuah.

Melihat suasana di Perak, nampaknya tidak ada masalah kepada mana-mana calon yang bakal Pas pertaruhkan. Nama yang disebut-sebut kuat meniti di mulut selain DS Nizar ialah Ustaz Idris Ahmad, salah seorang tokoh ulama muda yang pernah memegang jawatang Timbalan Ketua Pemuda Pas Pusat. Selain beliau ialah Pesuruhjaya Pas Perak sendiri Ustaz Ahmad Awang. Apa yang penting didoakan Pas berjaya mengekalkan kerusi ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai